Rusland - agressor
Als de ‘rode’ Bolsjewieken na de revolutie van 1917 de macht in Rusland grijpen, proberen zij niet alleen het binnenlands verzet de kop in te drukken door een meedogenloze oorlog te beginnen tegen de meer democratisch ingestelde ‘witte’ Mensjewieken. Zij trachten ook voet aan de grond te krijgen in Finland en de Baltische Staten.
Hoewel zij in Rusland zelf succes hebben en erin slagen om het land om te vormen tot een eenpartijstaat, loopt hun bemoeienis met de kleine buurlanden op niets uit. De drie Baltische staten zullen pas eind jaren dertig als gevolg van een overeenkomst met Duitsland worden ingelijfd.
Intussen wordt binnenslands een communistische dictatuur gevestigd, die onder Jozef Stalin steeds repressiever wordt. Grote aantallen vermeende tegenstanders van het regime worden onder onmenselijke omstandigheden in kampen in Siberië (de Goelag) te werk gesteld. In Oekraïne, een van de tot de Sovjet-Unie behorende republieken, leidt een omstreden landhervorming tot een dramatische hongersnood.